Vztah mezi rezistencí rostliny a nábojem elicitinů - Madejová, Renáta (2012)
Mezi elicitiny patří kryptogein - malý holoprotein sekretovaný oomycetami rodu Phytophthora, jež je schopen vyvolat rezistenci u celé řady rostlinných druhů. V diplomové práci byly exprimovány tři mutantní formy proteinu kryptogeinu (K39T, K61T/K62T, K94T) pomocí metody místně řízené mutageneze, kdy došlo k záměně lyzinových zbytků za threonin. Po jejich aplikaci na rostliny tabáku se zjišťovaly čtyři základní věci - akumulace transkriptů genů pro PR (pathogenesis related) proteiny, akumulace fytoalexinu kapsidiolu, buněčná nekróza a schopnost přenosu sterolů mezi micelami. Mutantní forma K61T/K62T se od mutantních forem K39T a K94T podstatně lišila. Tato mutantní forma měla výrazný pokles v hladině primárních transkriptů pro typické PR proteiny v porovnání s kryptogeinem. Tento pokles v hladině primárních transkriptů vyvolaný mutantem K61T/K62T byl pravděpodobně způsoben změnami v terciární struktuře kryptogeinu po substituci dvou lyzinových zbytků threoninem. Z výsledků lze usoudit,...