Charakterizace vazby myeloperoxidasy na erytrocyty - Kremserová, Silvie, 1987- (2012)
Myeloperoxidasa (MPO) je nejabundantnější enzym v granulích neutrofilních granulocytů uvolňovaný po jejich aktivaci během degranulace. Jeho funkce byla primárně spojována s obranou hostitele. Nynější studie však ukazují, že MPO je úzce zapojena v regulaci buněčné homeostázy a může hrát významnou roli v iniciaci a propagaci akutních i chronických cévních zánětlivých onemocnění. MPO se váže na cévní endotel, kde se ukládá a ovlivňuje fyziologii těchto buněk. Byla také popsána vazba MPO na povrch krevních fagocytů. Avšak vazba MPO na erytrocyty nebyla zatím popsána. Tato diplomová práce se zabývá charakterizací vazby MPO na lidské a myší erytrocyty. Podařilo se prokázat vazbu MPO na povrch erytrocytů různými metodami. Elektrostatický charakter vazby MPO k povrchu erytrocytu byl prokázán rozrušením této vazby pomocí nadbytku negativně nabitého glykosaminoglykanu heparinu v buněčné suspenzi. Získaná data také ukazují vliv MPO na sedimentaci erytrocytů, kdy erytrocyty inkubované s MPO sedime