Možnosti exprese rekombinantních lektinů v eukaryotním systému - Hýblová, Lenka (2012)
Lektiny jsou proteiny neimunitního původu, které rozpoznávají a reverzibilně interagují se sacharidovými strukturami. Hrají důležitou roli v interakcích hostitelské buňky a patogenního organismu. Adhese patogenu na hostitelské tkáně je prvním impulsem k rozvoji bakteriální infekce. Tato práce se zabývá testováním genů čtyř předpokládáných lektinů Aspergillus fumigatus afl1, afl2, afl3 a afl3b. Byla provedena optimalizace PCR těchto genů. Každý gen byl amplifikován ve variantě se STOP kodonem a bez něj - pro připojení polyhistidinové kotvy, která může být využita pro afinitní purifikaci daného rekombinantního proteinu. Bylo provedeno jejich klonování genů do expresního vektoru pPICZα A, který slouží pro expresi rekombinantního proteinu v Pichia pastoris a pYES2/CT, využívaného pro expresi v Saccharomyces cerevisiae. pYES2/CT-afl1 byl elektroporací transformován do Saccharomyces cerevisiae. Následně byly provedeny expresní testy s transformovaným kmenem kvasinek S. cerevisiae INVSc1-pYES