Studium aktivačního potenciálu dendritických buněk - Hápová, Kateřina (2012)
Dendritické buňky (DB) mají klíčovou úlohu ve spojení vrozené a adaptivní imunity. V periferních tkáních zachycují antigeny, vlivem cytokinů a signálů nebezpečí pak během migrace do lymfatických uzlin podstupují proces zrání a v lymfatických uzlinách aktivují CD4+ a CD8+ T-lymfocyty. DB mohou v závislosti na sekretovaných cytokinech polarizovat imunitní odpověď a stimulovat výkonné buňky s odlišnými funkcemi. Tato jedinečná schopnost DB zahajovat imunitní odpověď může být využita v imunoterapii nádorových a infekčních onemocnění. Nicméně dosud je k tomuto účelu využíváno mnoho odlišných metod kultivace a kombinací cytokinů a chybí jednotný postup. Cílem této práce bylo srovnat pět různých postupů přípravy a kultivace DB z monocytů a vliv těchto podmínek na zrání, produkci cytokinů, migraci a schopnost DB stimulovat T-lymfocyty. Monocyty byly izolovány z mononukleárních buněk periferní krve a inkubovány s GM-CSF (faktor stimulující kolonie granulocytů a makrofágů) a IL-4 (interleukin-4)