Vliv vybraných chemických přípravků na klíšťata (Ixodes ricinus) z lokality Pisárky, Brno - Bartoňková, Naďa (2012)
Repelenty jsou chemické látky, které díky svým vlastnostem odpuzují nebo přímo zabíjí cílovou skupinu parazitů, proti které jsou určeny. Patří mezi velmi důležité prostředky ochrany proti klíšťatům i jiným ektoparazitům. Pro jejich testování se vyvinula řada metodických postupů. Předložená diplomová práce se zabývá testováním vybraných repelentů metodou Moving-object bioassay na klíšťatech pravidelně sbíraných na lokalitě Pisárky v Brně. Účelem této metody je co nejvíce napodobit potenciálního hostitele klíštěte. Klíště obecné (Ixodes ricinus) patří mezi obligátní ektoparazity obratlovců. Živí se krví, kterou může být přenášeno množství nebezpečných patogenů, před kterými je třeba se chránit. Vzhledem k nebezpečnosti tohoto krevsajícího členovce je důležité vyvarovat se kontaktu s ním pomocí různých profylaktických opatření. Mezi tato opatření patří vhodný oděv, ale i jiné ochranné prostředky jako např. repelent. Jedním z cílů této práce byla také detekce spirochét metodou zástinové mi