Syntéza cyklických karbonylových sloučenin s různou aplikací - Datinská, Vladimíra (2012)
Tato práce se skládá ze dvou částí. Část I je zaměřena na syntézu vonných látek na bázi 2 (hydroxymethyl)-3-oxocyklopentankarboxylové kyseliny. Tyto sloučeniny jsou potencionální vonné látky, jedná se o analoga jasmonátů. Pro přípravu takovýchto derivátů byla navržena čtyřkroková syntéza (Baylisova-Hillmanova reakce, O-alkylace, hydrokyanace, solvolýza nitrilu). První tři kroky syntézy byly úspěšně provedeny. Poslední čtvrtý krok činil potíže, byla ale zjištěna pravděpodobná příčina neúspěchu a bylo navrženo nové řešení problematiky. Část II se zaobírá syntézou nových γ - laktamů s potenciální antimalarickou aktivitou. Kromě přípravy nových γ - laktamů nesoucích p-bromfenylový substituent byla práce zaměřena i na oxidaci sulfidu na sulfoxid na zvoleném substrátu.