Habitatové preference plazivek (Copepoda: Harpacticoida) na vybraných prameništních slatiništích Bílých Karpat - Doležalová, Simona (2012)
Plazivky jsou významnou součástí permanentní fauny pramenišť, která pro ně představují širokou nabídku specifického prostředí. Proto jsou prameniště vhodným biotopem pro studium rozdílů v druhovém složení na jednotlivých mikrohabitatech. V teoretické části této práce jsem se pokusila shrnout ekologické nároky plazivek a jejich dosavadní výzkum v České republice. Cílem praktické části bylo popsat druhové složení plazivek na prameništích a zjistit rozdíly v druhovém zastoupení mezi vybranými mikrohabitaty a lokalitami. Pro odběr vzorků byly vybrány tři lokality pěnovcových prameništ v CHKO Bílé Karpaty a tři typy mikrohabitatů: pramenný vývěr, pramenná stružka a mechy. Pro srovnání s jiným typem vodního biotopu byl vždy vybrán potok v blízkosti prameniště. Celkem bylo určeno 10 druhů plazivek náležících do naší nejběžnější čeledi Canthocamptidae. Výrazně nejběžnějším a nejhojnějším druhem na všech zkoumaných prameništích byl Echinocamptus pilosus (47,7 %), který nebyl dosud z České republiky publikován. Největší druhová bohatost byla zjištěna v pramenném vývěru (celkem 7 druhů), a nejmenší v potocích (celkem 4 druhy). Obecně patří potoky k druhově nejbohatším lokalitám, neboť nabízí dostatek prokysličeného substrátu a rychlý proud vody, který plazivky preferují. Důvodem nízkého počtu nalezených druhů byl pravděpodobně nevyhovující substrát dna nebo jiné biotické či abiotické faktory. Ze srovnání lokalit vyplynulo, že na lokalitě V Krátkých bylo nalezeno nejméně jedinců, ale současně největší počet druhů (8).