Termoregulační chování larev čolků - Černická, Eva (2012)
Behaviorální termoregulace patří mezi základní mechanismy, kterými se ektotermové vypořádávají s proměnlivostí teplotního prostředí. Larvy obojživelníků termoregulují jednoduše pomocí vertikálního pohybu ve vodním sloupci. Většina informací o tomto chování však pochází ze studia termoregulace v horizontálním termálním gradientu. Cílem této práce je (a) kvantifikovat behaviorální termoregulaci larev čolků ve vertikálním termálním gradientu v laboratoři a (b) zhodnocení vhodnosti teplotních podmínek v umělých venkovních nádržích pro studium termoregulačního chování v polopřírodních podmínkách. Hodnoty termoregulačních indexů ukázaly, že larvy čolků termoregulovaly ve vertikálním gradientu s vysokou přesností a efektivností. Teplotní podmínky ve venkovních nádržích umožňovaly larvám termoregulovat podobně jako v přírodě. Výsledky ukazují, že larvy čolků vzhledem k jednoduchosti termoregulačního chování a teplotního prostředí představují ideální modelový systém pro testování predikcí současných modelů evoluční termální biologie.