Variabilita vodních bezobratlých prameništních slatinišť v regionu Kysuce - Bílková, Martina (2012)
Tato práce se zabývá složením společenstva vodních bezobratlých prameništních slatinišť v regionu Kysuce na Slovensku s bližším zaměřením na vodní opaskovce (Clitellata). Bylo vzorkováno celkem 11 lokalit v květnu a září roku 2006 a 2010. Data byla zpracována v programech PC-ORD, CANOCO, STATISTICA a MS EXCEL. Všechny zpracované vzorky byly na základě druhového složení společenstva opaskovců rozděleny do tří skupin. První a druhá skupina zahrnovala vzorky z pěnovcových slatinišť a minerálně bohatých nepěnovcových slatinišť. Třetí skupina obsahovala vzorky z chudých slatinišť. Celkem bylo nalezeno 21 418 jedinců makrozoobentosu, z toho bylo 4 760 opaskovců. Nejnižší taxonová bohatost byla zjištěna na chudých slatiništích. Nejpočetnějšími druhy byli Trichodrilus strandi, Lumbriculus variegatus a Stylodrilus heringianus. Hlavními faktory ovlivňujících složení společenstva opaskovců byly minerální bohatost vody a obsah organického materiálu (ORG250, rs=0,540, p < 0,004 a ORG500, rs=0,327, p < 0,05). Byla zjištěna pozitivní korelace mezi počtem taxonů opaskovců a konduktivitou a mezi počtem taxonů opaskovců a množstvím organického materiálu. Počet jedinců makrozoobentosu pozitivně koreloval s pH a negativně s celkovým organickým uhlíkem (TOC).