Fytocenologická charakteristika jihomoravských akátin - Šenkýř, Milan (2012)
Cílem práce bylo prozkoumat a předběžně fytocenologicky zhodnotit akátové porosty na jižní Moravě. Průzkum proběhl v oblasti vymezené přibližně spojnicí měst Brno, Znojmo a Břeclav. Na lokalitách byly zapsány fytocenologické snímky na ploše 10 x 10 m a odebrány vzorky půdy pro stanovení půdní reakce a konduktivity. Snímky byly zapsány v létě roku 2011 a na jaře a v létě roku 2012. Získaná data byla vyhodnocena hierarchickou divisivní metodou (TWINSPAN) na základě podobnosti druhového složení porostů. Klasifikované skupiny byly expertním systémem pro lesní vegetaci České republiky přiřazeny k formálně definovaným syntaxonům. Následně byly skupiny ekologicky popsány a výsledky srovnány s analogickými porosty v Čechách. Zjistilo se, že vegetace akátových porostů je do určité míry podobná, ale někdy s odlišným zastoupením diagnostických druhů.