Struktura epifytické bryoflóry v údolí Černé Ostravice (CHKO Beskydy) - Procházková, Jana (2012)
Společenstva epifytických mechorostů byla studována za účelem zjištění, jaké je jejich druhové složení, jak ovlivňují podmínky prostředí a vlastnosti forofytu rozložení mechorostů na kmeni a jaké typy epifytických společenstev se v údolí Černé Ostravice (CHKO Beskydy) nachází. Na každém z 219 listnatých forofytů s minimálním obvodem v prsní výšce 20 cm byly zaznamenány všechny druhy mechorostů od země do dvou metrů výšky, jejich pokryvnost a poloha na kmeni. Každému z forofytů bylo změřeno pH borky a byl zapsán jeho druh. Nejzastoupenějšími forofyty byly olše šedá (Alnus incana) a buk lesní (Fagus sylvatica). V území bylo zaznamenáno 61 druhů mechorostů (52 druhů mechů a 9 druhů játrovek), z nichž tři (Callicladium haldanianum, Campylophyllum sommerfeltii, Orthotrichum patens) jsou zranitelné (VU) a jeden (Callicladium haldanianum) je prvním nálezem pro CHKO Beskydy. Epifytická společenstva mechorostů jsou na forofytu vertikálně i horizontálně stratifikována a jejich druhová bohatost roste se zvětšující se velikostí (potažmo stářím) forofytu. Vertikální stratifikace na kmeni stromu odráží různou sílu vazby mechorostů k epifytismu (nika u paty stromu je obývána fakultativními epifyty a druhy bez vazby, zatímco ve vyšších částech kmene převažují obligátní epifyty). Horizontální stratifikace společenstev na kmeni stromu je pravděpodobně způsobena výskytem mechorostů s rozdílnou tolerancí k vyschnutí na odlišných stranách forofytu (k vyschnutí málo odolné pleurokarpní druhy - generalisté, rostly nejvíce na severní a východní straně forofytu, na sucho velmi citlivé játrovky preferovaly jižní a západní stranu a mechy z čeledi Orthotrichaceae, které naopak sucho dobře snášejí, se vyhýbaly straně severní).