Věrnost hnízdišti a rodišti u ptáků - Baslerová, Petra (2012)
Rozptyl a věrnost rodišti i hnízdišti jsou klíčovými faktory ovlivňujícími jak jedince, tak celé populace a jsou velmi důležité pro pochopení dynamiky a struktury populací. V této práci se především zabývám jednotlivými faktory, které mají vliv na rozhodnutí jedince k rozptylu nebo věrnosti. Také zde blíže představuji různé typy rozptylu. Jedním z cílů této práce bylo doplnit data ze starších studií o nová a zhodnotit výsledky vzhledem k všeobecně uznávaným teoriím. Jak starší tak i mladší studie tyto hypotézy potvrdily. Ze studií vyplývá, že (1) mladí ptáci se rozptylují v daleko větším rozsahu než dospělci a (2) samice jsou náchylnější k rozptylu více než samci.