Mechanizmy kompenzace dávky X-vázaných genů - Saleh, Mária, 1990-; Vyskot, Boris, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
U živočišných druhů, jejichž pohlaví je určeno heteromorfními chromozomy X a Y, se evolučně vyvinuly různé mechanismy zajišťující, aby vyvíjející se jedinci XX a XY tvořili přibližně stejné množství genových produktů odvozených od chromozomu X. Vždy se jedná o epigenetické mechanizmy, u různých modelových organismů jsou však odlišné. První byla prostudována dávková kompenzace u mouchy octomilky. Jediný chromozom X u samečka Drosophila melanogaster je hyperaktivní a množství vznikajících genových produktů je zhruba dvojnásobné vůči jednomu z dvou chromozomů X v buňkách samičky. U Caenorhabditis elegans i savců je systém kompenzace negativní: u hlístice jde o částečné potlačení obou chromozomů X u hermafrodita, zatímco u savců je náhodně vybrán pro umlčení jeden ze dvou X v somatických buňkách samiček. Cílem bakalářské práce je charakterizovat a srovnat všechny tři typy dávkové kompenzace a popsat molekulární dráhy, které k nim vedou.
In animal species whose sex is determined by heteromorphic chromosomes X and Y, diverse mechanisms have evolved to ensure that both XX and XY developing individuals produce approximately the same amount of X-linked gene products. Although epigenetic mechanisms are always involved, they vary among different model organisms. Dosage compensation in the fruit fly was the first one to be studied. The single X chromosome in Drosophila melanogaster male is hyperactive and the amount of originating gene products is roughly double in comparison with one of the two X chromosomes found in female cells. Caenorhabditis elegans and mammals employ negative system of compensation: in the worm, both X chromosomes in hermaphrodites are partially suppressed, while in mammals one of the two X chromosomes is randomly chosen for inactivation in female somatic cells. Purpose of this thesis is to characterize and compare all three types of dosage compensation and to describe their molecular pathways.
Vedoucí práce: Boris Vyskot
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: genetická rekombinace; chromozomální aberace; chromozom X; umlčování genů; gene silencing; genetic recombination; chromosome aberrations; X Chromosome; bakalářské práce; bachelor's theses