Mechanizmy kompenzace dávky X-vázaných genů - Saleh, Mária, 1990- (2012)
U živočišných druhů, jejichž pohlaví je určeno heteromorfními chromozomy X a Y, se evolučně vyvinuly různé mechanismy zajišťující, aby vyvíjející se jedinci XX a XY tvořili přibližně stejné množství genových produktů odvozených od chromozomu X. Vždy se jedná o epigenetické mechanizmy, u různých modelových organismů jsou však odlišné. První byla prostudována dávková kompenzace u mouchy octomilky. Jediný chromozom X u samečka Drosophila melanogaster je hyperaktivní a množství vznikajících genových produktů je zhruba dvojnásobné vůči jednomu z dvou chromozomů X v buňkách samičky. U Caenorhabditis elegans i savců je systém kompenzace negativní: u hlístice jde o částečné potlačení obou chromozomů X u hermafrodita, zatímco u savců je náhodně vybrán pro umlčení jeden ze dvou X v somatických buňkách samiček. Cílem bakalářské práce je charakterizovat a srovnat všechny tři typy dávkové kompenzace a popsat molekulární dráhy, které k nim vedou.