Možnosti využitia augmentatívnej a alternatívnej komunikácie u detí s autizmom - Grošaftová, Martina (2012)
V našej práci sa venujeme augmentatívnej a alternatívnej komunikácii (AAK), používanej na zlepšenie komunikácie u detí s autizmom. V teoretickej časti práce popisujeme pervazívne vývinové poruchy a metodiku vyšetrovania autizmu so zameraním na diferenciálnu diagnostiku v rámci autistického spektra. Ďalej uvádzame prevalenciu autizmu, jeho príznaky, možné príčiny a intervenciu s dôrazom na prístup TEACCH a PECS ako jednu z foriem AAK. Výskumnú časť tvorí sedem samostatných kazuistík detí s diagnózou detský autizmus (F84.0). Dáta sme získavali pomocou pološtruktúrovaných rozhovorov s vyučujúcimi detí a z dotazníkov vyplnených rodinnými príslušníkmi. Pomocou A-B modelu sme sledovali efektivitu AAK. Ďalej sme sa venovali efektivite AAK u hovoriacich a nehovoriacich detí, u detí s nespolupracujúcou rodinou a u detí nepoužívajúcich AAK v domácom prostredí. Výsledky naznačujú, že u všetkých siedmich detí došlo ku kvalitatívnemu zlepšeniu vybraných funkcií komunikácie, pričom najvýraznejší pok