Evoluce velikost genomu a obsahu DNA bazí v rodě Nepethes - Knápek, Ondřej (2012)
Rod Nepenthes je tropickým rodem masožravých rostlin s cca 120 druhy, rostoucími v pralesních a horských oblastech převážně v Indomalajsii. Pestrost stanovišť, ekologie, geografická izolace ostrovů a masožravá strategie výživy, zde umožňuje testovat řadu hypotéz souvisejících s evolucí genomu rostlin za různých podmínek prostředí. Velikost genomu a AT/GC genomový poměr byly změřeny pro 109 vzorků 97 druhů rodu Nepenthes. Z rostlin byly odebrány vzorky mladých listů pro cytometrická měření a použitím mikroreliéfové metody byly také sejmuty u starších listů otisky spodních stran listů pro měření průduchů. K analyzovaným druhům byly z dostupné literatury dohledány informace o ekologii, morfologii a rozšíření. Tyto údaje pak byly statisticky porovnány s genomickými parametry. Menší velikosti genomu mají primitivní druhy na západním okraji areálu rodu a nejvetší pak radiující druhy, zejména na Sumatře a Borneu, kde by některé druhy (N. lavicola, N. bicalcarata) mohly být polyploidní. Větší velikost genomu na ostrovech naznačuje, že místní radiace by mohla být spojena s amplifikací GC bohaté DNA, vzhledem k signifikantní korelaci velikosti genomu a obsahu GC. Velikost průduchů v rodu je ovlivněna jak velikostí genomu, tak prostředím ve kterém se druhy vyskytují.