Vysokorychlostní železniční doprava v Evropě - Kašpar, Pavel; Seidenglanz, Daniel, 1977-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj vysokorychlostní železniční dopravy v Evropě, její geografickou expanzi a dopady, dále na studium nových tratí a návrhy vlastních alternativ. Teoretická část se věnuje zpracování literatury, jež se vztahuje k danému tématu. V empirické části pak analyzuje současné možnosti prostorové expanze s ohledem na mezinárodní trasy. Dále práce obsahuje návrh sítě vysokorychlostních železničních tratí v oblasti střední Evropy.
The bachelor thesis is focused on the development of high-speed rail transport in Europe, its geographical expansion and impacts, studies of new railway lines and design of their own alternatives. The theoretical part deals with the review of literature which is related to the topic. In the empirical part the possibilities of present spatial expansion are analyzed, considering the international routes. Next, the thesis includes design of high speed railways network in Central Europe.
Vedoucí práce: Daniel Seidenglanz
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: vysokorychlostní železnice; železniční doprava; high speed trains; railroad transportation; Evropa; Europe; bakalářské práce; bachelor's theses