Vysokorychlostní železniční doprava v Evropě - Kašpar, Pavel (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj vysokorychlostní železniční dopravy v Evropě, její geografickou expanzi a dopady, dále na studium nových tratí a návrhy vlastních alternativ. Teoretická část se věnuje zpracování literatury, jež se vztahuje k danému tématu. V empirické části pak analyzuje současné možnosti prostorové expanze s ohledem na mezinárodní trasy. Dále práce obsahuje návrh sítě vysokorychlostních železničních tratí v oblasti střední Evropy.