Srovnání vývoje B lymfocytů u různých živočišných druhů - Potočková, Hana; Šimek, Vladimír, 1937-2024; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Tato bakalářská práce srovnává vývoj B lymfocytů různých živočišných druhů. Na příkladech popisuje dva základní modely vývoje B buněk - tzv. „bone marrow“ model, pro který je typický vývoj B lymfocytů v kostní dřeni a „GALT“ model, který je charakteristický vývojem B lymfocytů ve specializovaných orgánech zadního střeva. Hlavním cílem práce je utřídit poznatky o vzniku těchto buněk u nejprozkoumanějších živočišných druhů jako je kur, myš, králík nebo někteří kopytníci. Okrajově je zmíněn také vývoj B lymfocytů u studenokrevných.
This bachelor thesis compares B lymphocyte development in different animal species. Two basic models of B cell develepment are described on examples here - „bone marrow“ model which uses bone marrow to produce B lymphocytes and „GALT“ model in which hindgut organs are used to develop B cells. The main aim of the thesis is to sort out information about B lymphocyte development in the most studied animal species such as chicken, rabbit and some hoofed animals. The thesis briefly mentions also B cell development in cold-blooded.
Vedoucí práce: Vladimír Šimek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: B-lymfocyty; fyziologie živočichů; animal physiology; B-Lymphocytes; bakalářské práce; bachelor's theses