Vakcinace ve vztahu k nákazám přenosným krevsajícími členovci - Zarzycká, Jana (2012)
Předložená bakalářská práce se věnuje možnostmi vakcinace proti nákazám přenosným hematofágními členovci se zaměřením členovce, kteří se běžně vyskytují na území České republiky, jakou jsou klíšťata, komáři, blechy, vši aj. Mezi nejvýznamnější nákazy přenášené právě těmito členovci patří lymeská borelióza, klíšťová encefalitida, ehrlichióza, Q-horečka a dýmějový mor. Každá z těchto nemocí je velmi nebezpečná nejen pro člověka, ale mnohdy také pro další savce, je tedy jasné, že vakcinací by se mnohonásobně snížilo riziko přenosu dané nákazy. Proti mnohým z nich však dosud vakcína pro humánní či veterinární účely neexistuje, což nabízí mnoho možností pro další výzkumy.