Neurální základy prostorové orientace zvířat - Netušil, Radek (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme problematice prostorové orientace savců a hmyzu. Jsou v ní popsány, kromě obecných principů orientace, také neurální struktury, které se této úlohy účastní, a jejich specifické vlastnosti. Jmenovitě se jedná u savců o místní neurony v hippokampu a o mříţové neurony, neurony směru hlavy, konjunktivní neurony a hraniční neurony, nacházející se v entorhinálním kortexu. U hmyzu jsou to potom neurony citlivé na polarizaci, centrální komplex, houbovitá a elipsoidní tělíska. V práci jsou také popsány mechanismy integrace dráhy u hmyzu. Další část popisuje experimentální metody pouţívané při studiu prostorové orientace jak u savců, tak u hmyzu.