Lipidy v signálních drahách regulujících cytokinetiku nádorových buněk kolonu a prostaty - Bogorová, Jana (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje regulaci cytokinetiky nádorových buněk kolonu a prostaty prostřednictvím transkripčních faktorů FOXO. FOXO hrají roli v lipidovém metabolismu a jsou součástí PI3K-Akt/PKB a MAPK signálních drah, které mohou být významně ovlivněny mastnými kyselinami. FOXO transkripční faktory se účastní zástavy buněčného cyklu regulací inhibitorů p21Waf1/Cip1 a p27Kip1/Cip1, ochrany buňky před poškozením kyslíkovými radikály expresí MnSOD a katalázy, dále se účastní reparace poškození DNA interakcí s GADD45 proteinem a apoptózy aktivací pro-apoptotických Bcl-2 proteinů a rodiny TNF. Tyto transkripční faktory také indukují autofagii asociací s Atg7 ablokují angiogenezi snížením transkripční aktivity HIF-1. FOXO jsou regulovány prostřednictvím posttranslačních modifikací, především Akt/PKB a ERK1/2 kinázami. FOXO proteiny interagují s fosfatázou PTEN, která je antagonistou PI3K-Akt/PKB signální dráhy zodpovědné za buněčnou proliferaci. Deregulace PI3K-Akt/PKB je často spojena se vznikem nádorového onemocnění kolonu a prostaty.