Vlhkostní poměry Brna a okolí - Stráník, Martin; Dobrovolný, Petr, 1961-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2012)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit vlhkostní poměry Brna a okolí, především jejich časovou a prostorou variabilitu. Analýza je založena na měření 16 účelových stanic rozmístěných nerovnoměrně v prostředí Brna. Analyzovány byly hodnoty relativní vlhkosti vzduchu v období březen 2011 - únor 2012 a hodnoty ze stanice Tuřany v období 1961-2011. Z analýzy vyplývá, že v brněnské oblasti dochází od roku 1961 k poklesu relativní vlhkosti vzduchu. Z analýzy časové proměnlivosti relativní vlhkosti vzduchu vyplývá, že maximální hodnoty jsou dosahovány v ranních hodinách při východu slunce v závislosti na minimální teplotě vzduchu a že minimální hodnoty jsou dosahovány v odpoledních hodinách v závislosti na maximální teplotě vzduchu. Z analýzy prostorové proměnlivosti plyne, že vyšších hodnot relativní vlhkosti vzduchu je dosahováno na příměstských stanicích než na stanicích městských, avšak vlivem lokálních podmínek může být chod relativní vlhkosti vzduchu výrazně ovlivněn. Maximální
The aim of this thesis was to evaluate the moisture conditions of Brno and surroundings, especially their time and space variability. The analysis is based on recording of the 16 meteorological stations distributed unevenly in the city of Brno. Values of relative humidity were analyzed in the period march 2011 - february 2012 and Tuřany´s station values in period 1961-2011. The analysis shows, that in the Brno region is a decrease in relative humidity since 1961. The analysis of temporal variability of relative humidity indicates, that the maximum values are reached in the morning at sunrise depending on the minimum air temperature and minimum values are reached in the afternoon depending on the maximum temperature. The analysis of spatial variability implies, that higher values of relative humidity are reached at suburban stations than at stations in the city, but due to local conditions can be run of relative humidity significantly influenced. Maximum values of relative humidity a
Vedoucí práce: Petr Dobrovolný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: vlhkost vzduchu; humidity; Brno (Česko); Brno (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses