Vlhkostní poměry Brna a okolí - Stráník, Martin (2012)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit vlhkostní poměry Brna a okolí, především jejich časovou a prostorou variabilitu. Analýza je založena na měření 16 účelových stanic rozmístěných nerovnoměrně v prostředí Brna. Analyzovány byly hodnoty relativní vlhkosti vzduchu v období březen 2011 - únor 2012 a hodnoty ze stanice Tuřany v období 1961-2011. Z analýzy vyplývá, že v brněnské oblasti dochází od roku 1961 k poklesu relativní vlhkosti vzduchu. Z analýzy časové proměnlivosti relativní vlhkosti vzduchu vyplývá, že maximální hodnoty jsou dosahovány v ranních hodinách při východu slunce v závislosti na minimální teplotě vzduchu a že minimální hodnoty jsou dosahovány v odpoledních hodinách v závislosti na maximální teplotě vzduchu. Z analýzy prostorové proměnlivosti plyne, že vyšších hodnot relativní vlhkosti vzduchu je dosahováno na příměstských stanicích než na stanicích městských, avšak vlivem lokálních podmínek může být chod relativní vlhkosti vzduchu výrazně ovlivněn. Maximální