Vývoj malého města ve funkčním regionu metropole - příklad Chrudimi - Maťátková, Barbora (2012)
Práce se zabývá vývojem a fungováním města Chrudim v blízkosti regionálního centra Pardubic. Úvodem se zaměřuje na definici metropolitního areálu a procesy, které v něm probíhají. Dále shrnuje vývoj menšího města Chrudim, a poté bude práce směřovat na vymezení vztahů Chrudimi k Pardubicím po roce 1989 pomocí ukazatelů obyvatelstva, dojížďky do práce a dotazníkového šetření. Závěrem je uvedena prognóza budoucího vývoje Chrudimi.