DNA sekvenční motivy ovlivňující expresi transgenu - Žváčková, Ivana (2012)
S rozvojem rostlinných transformačních technologií byl výzkum soustředěn na umělé konstrukty schopné zvyšovat transgenní expresi. Tyto konstrukty musí být po vnesení do hostitelského organismu schopny ovlivnit stabilitu inzerce a zvyšovat transgenní expresi. Na základě těchto požadavků bylo zkoumáno několik transformačních mechanismů a DNA sekvencí. Bylo prokázáno, že existují DNA sekvence schopné izolovat integrovaný transgen od okolních sekvencí, a tím zvyšovat transgenní expresi. Schopnost ovlivnit transgenní expresi mají také některé promotory a introny. U těchto elementů výsledek závisí na použitém promotoru, nebo intronu a také cílovém druhu. Důležité je také vyhodnocování transgenní exprese, které je u rostlin možné pomocí zeleného fluorescenčního proteinu a β- glukuronidázového fúzního systému.