Úspěšnost izolace genetické informace z historického kosterního materiálu. Srovnání izolačních postupů - Vlahová, Veronika (2012)
Tato práce se zabývá možnostmi izolace archaické DNA (aDNA) z kosterních pozůstatků. Zmiňuje stavbu molekuly DNA a změny, které nastávají během posmrtného procesu. Oxidativní a hydrolytické mechanismy způsobují změny ve stavbě molekuly a také zapříčiňují degradaci a fragmentaci aDNA. Práce také poukazuje na nebezpečí kontaminace, která je častou příčinou nízkých výtěžků a znehodnocení výsledků. Přítomnost inhibitorů znemožňuje další zpracování vzorků jako je např. PCR nebo sekvencování. Hlavní náplní práce je popis a srovnání izolačních metod, mezi které patří i použití komerčně dostupných izolačních sad. Práce popisuje vývoj a modifikace izolačních metod. Srovnává efektivnost těchto metod vzhledem k výtěžnosti dané metody, časové a finanční náročnosti a vzhledem k riziku kontaminace. Stejným způsobem práce srovnává také komerčně prodávané izolační kity, které se díky své jednoduchosti a specificitě používají pro izolaci aDNA stále častěji.