Metody a možnosti genetického určení pigmentace jedince (kůže, vlasy, oči) - Strouhalová, Eliška (2012)
Předložená bakalářská práce je zaměřena na genetické metody určení pigmentace jedince. Tyto metody se začaly využívat teprve nedávno a postupně se vyvíjejí. Práce charakterizuje několik typů genetického určení barvy vlasů, očí a kůže člověka pomocí jednonukleotidových polymorfizmů. Pozornost je věnována také starším metodám určení pigmentace, které jsou dodnes používány v antropologii, medicíně, forenzní vědě atd. Zmíněné jsou antropologické vzorníky, reflexní spektrofotometri a digitální analýza obrazu.