Embryonální kmenové buňky jako zdroj pro hematologické transplantace - Pelíšková, Michaela (2012)
Embryonální kmenové buňky mají schopnost diferencovat do libovolného buněčného typu daného organismu, tedy i hematopoetických kmenových buněk (HSC). Tyto HSC by mohly být využity pro hematologické transplantace u pacientů s narušenou hematopoézou jako alternativa ke konvenčním zdrojům HSC. Doposud bylo derivováno přibližně 300 linií lidských embryonálních kmenových buněk (hESC). V současné době jsou linie porovnávány v potenciálu diferencovat do konkrétních buněčných typů. Pro hematopoetickou diferenciaci hESC jsou využívány různé typy protokolů, ovšem výtěžek získaných HSC je nízký. Než bude možné běžně používat HSC získané z hESC v klinické praxi, je nutné jasně definovat diferenciační protokol a ověřit funkčnost a bezpečnost HSC pro organismus příjemce.