Genetická podstata nejčastějších vrozených poruch komplementu - Hujová, Pavla (2012)
Komplementový systém skládající se z více než 30 proteinů, které mezi sebou vzájemně kooperují, je jednou z hlavních součástí nespecifické humorální imunitní odpovědi rozeznávající „vlastní“ od „cizího“. Studium stále většího počtu jedinců, jejichž klinické stavy jsou spojené s deficiencí složek komplementu, významně přispělo k pochopení jeho významu pro obranyschopnost člověka. Tato práce shrnuje poznatky o nejčastějších vrozených deficiencích komplementových složek, které byly popsány vždy v souvislosti s určitou poruchou imunity. Mezi ty nejlépe poznané patří zejména systémový lupus erythematodes a hereditární angioedém, které jsou podrobněji popsány v mojí práci. Avšak způsoby deficience komplementových složek nejsou doposud všechny prozkoumané, a proto výzkum této problematiky může přinést zajímavé poznatky.