Extracelulární matrix v ontogenezi nervové soustavy - Kučerová, Anna (2012)
Extracelulární matrix plní důležité funkce při vývoji všech tělních soustav. Tato práce se zaměřuje na úlohu molekul extracelulární matrix při vývoji nervové soustavy. Tyto molekuly jsou schopny podílet se na správném vývoji centrální i periferní nervové soustavy a to především díky interakci svých aktivních míst s receptory nacházejícími se na všech buňkách nervového systému. I schopnost určitých molekul ECM vázat různé růstové faktory a ovlivňovat tak jejich koncentraci či aktivitu je dalším důkazem toho, že vliv mezibuněčného prostředí na vývoj všech nervových tkání je neopominutelný. Správné pochopení všech aspektů interakce extracelulární matrix-neurální buňka je velmi důležité pro vývoj vhodného syntetického prostředí (biomateriálu) schopného např. navodit diferenciaci neurálních kmenových buněk do specifické neuronální linie in vitro. Příprava takto spolehlivých biomateriálů by byla velkým přínosem v oboru regenerativní medicíny.