Molekulární biologie trpasličích variant Staphylococcus aureus - Macíčková, Mirka (2012)
V této bakalářské práci jsou shrnuty současné poznatky o molekulární biologii trpasličích variant Staphylococcus aureus. Small colony variants (SCV) Staphylococcus aureus mohou způsobovat perzistentní a rekurentní infekce, obzvláště při dlouhodobé léčbě osteomyelitidy či infekcí dýchacích cest pacientů s cystickou fibrózou antibiotiky. SCV Staphylococcus aureus obvykle tvoří nepigmentované, pomalu rostoucí kolonie, coţ je spojeno s defektem v elektronovém transportním řetězci. Předmětem této práce je také jejich sníţená citlivost k aminoglykosidům, beta-laktamovým antibiotikům a antibiotikům zabraňujícím tvorbě kyseliny tetrahydrofolové. SCV Staphylococcus aureus jsou schopny intracelulární perzistence v neprofesionálních fagocytech. Jejich auxotrofie pro menadion, hemin, thiamin a thymidin je pravděpodobně způsobena mutacemi v genech menB, hemH, hemA a thyA.