Význam mikroRNA v molekulární patologii a diagnostice karcinomu jícnu - Kovaříková, Alena (2012)
Karcinom jícnu se řadí k maligním onemocněním s velmi špatnou prognózou a jeho výskyt v populaci neustále narůstá. Tato bakalářská práce pojednává o karcinomu jícnu z hlediska jeho vzniku, rozšíření v populaci, rizikových faktorů, diagnostiky a terapie. Důraz je kladen na molekulární mechanizmy, které přispívají k nádorovému fenotypu, k nimž patří změny v expresi onkogenů a supresních genů. Tyto geny zasahují do průběhu onkogeneze na úrovni apoptózy či buněčného cyklu. Mohou též ovlivnit četné signální dráhy a změnu buněčné adheze. Hlavním cílem bakalářské práce je podat informace o úloze mikroRNA u karcinomu jícnu. MikroRNA jsou krátké molekuly RNA, které jak se v poslední době ukazuje, hrají velmi důležitou roli v mnohých procesech včetně karcinogeneze a jsou schopny regulovat až 60 % protein kódujících genů. Bylo prokázáno, že právě molekuly mikroRNA jsou deregulovány v nádorových buňkách. Zvýšení či snížení jejich produkce má vliv na expresi onkogenů a supresních genů. Tato práce ukazuje, že detekce některých miRNA se dá u pacientů s karcinomem jícnu využít ke spolehlivější diagnostice, k predikci prognózy případně léčebné odpovědi. Díky regulaci klíčových signálních drah v maligní transformaci představují mikroRNA rovněž velice slibné terapeutické cíle.