Přínos genového inženýrství rostlin pro fytoremediaci. - Chapčáková, Anna (2012)
Práce se zabývá možnostmi genetické modifikace za účelem zvýšení fytoremediační schopnosti rostlin. Zaměřuje se na odstraňování těžkých kovů jako je kadmium a rtuť z půdy akumulací v rostlinných pletivech. Obecně jsou popsány mechanismy fytoremediace a metody genového inženýrství pro transformaci rostlinných genomů. Jsou srovnávány konkrétní studie, zabývající se možnostmi cílené genetické úpravy prostřednictvím vnášení genů pro metalothioneiny, nebo genů pro syntézu fytochelatinů.