Netelomerické funkce ochranných proteinových komplexů telomer - Hluchý, Milan (2012)
V tejto bakalárskej práci sa venujeme interakčným partnerom a netelomérickým funkciám ľudského shelterinového komplexu. Ľudský shelterinový komplex sa skladá zo šiestich proteínov, ktoré väzbou na telomérické opakovania pomáhajú modelovať a chrániť teloméry. Shelterin sa viaže na teloméry, prirodzené konce eukaryotických chromozómov, kde vyvoláva ohyb DNA do lasovitej štruktúry s názvom T-slučka. Početnými interakciami s proteínmi prítomnými v jadre zabezpečuje shelterinový komplex plynulú replikáciu telomér a chráni konce telomérickej DNA pred opravnými mechanizmami bunky. Táto bakalárska práca sa zameriava na popis signálnych a opravných dráh bunky, ktoré reagujú na poškodenie DNA a mechanizmy ich blokácie na telomérach pomocou shelterinového komplexu. Nasleduje popis vybraných proteínov, ktoré interagujú so zložkami shelterinového komplexu a pomáhajú hlavne pri replikácií telomér. Samostatná kapitola je zameraná na TERRA, RNA obsahujúcu telomérické repetície. Posledná časť bakalárskej práce sa venuje netelomérickým funkciám proteínov shelterinového komplexu, konkrétne proteínom TRF2 a Rap1. Táto bakalárska práca zhrňuje súčasné poznatky o netelomérických funkciách proteínov, ktoré sa primárne podieľajú na regulácií dĺžky telomér.