Monoklonální gamapatie nejasného významu - Hamšíková, Marie; Ševčíková, Sabina, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Monoklonální gamapatie nejasného původu (monoclonal gammopathy of undetermined signifikance - MGUS) je bezpříznakový stav spojený s přítomností klonálních plazmatických buněk v kostní dřeni a sérového monoklonálního proteinu v krvi. U MGUS nedochází k poruše orgánů a anémii. Tato abnormalita postihuje zhruba 3 % populace starší 50 let. MGUS je stabilní stav, nicméně u osob postižených MGUS přetrvává stálé riziko progrese do maligních onemocnění, převážně do mnohočetného myelomu (MM). Příčiny a mechanismy vzniku MGUS a maligní transformace do MM nejsou stále objasněny.
Monoclonal gammopathy of undetermined significance (MGUS) is an asymptomatic condition characterized by presence of clonal plasma cells in the bone marrow and serum monoclonal protein in blood. There is no end-organ damage or anemia in MGUS. MGUS affects at least 3% of people over 50. It is a stable condition but there is a pernament risk of progression into malignancy, mostly to multiple myeloma (MM). Causes of origin and progression of MGUS are still unknown.
Vedoucí práce: Sabina Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: mnohočetný myelom; paraproteinémie; paraproteiny; paraproteinemia; paraproteins; Multiple Myeloma; bakalářské práce; bachelor's theses