Monoklonální gamapatie nejasného významu - Hamšíková, Marie (2012)
Monoklonální gamapatie nejasného původu (monoclonal gammopathy of undetermined signifikance - MGUS) je bezpříznakový stav spojený s přítomností klonálních plazmatických buněk v kostní dřeni a sérového monoklonálního proteinu v krvi. U MGUS nedochází k poruše orgánů a anémii. Tato abnormalita postihuje zhruba 3 % populace starší 50 let. MGUS je stabilní stav, nicméně u osob postižených MGUS přetrvává stálé riziko progrese do maligních onemocnění, převážně do mnohočetného myelomu (MM). Příčiny a mechanismy vzniku MGUS a maligní transformace do MM nejsou stále objasněny.