Virulenční faktory bakterií rodu Treponema - Dobšáková, Petra (2012)
Patogenní bakterie rodu Treponema způsobují vážná onemocnění u lidí i u zvířat. Dodnes není znám mechanismus vzniku infekce a nebyly s jistotou identifikovány faktory virulence. Nové světlo do studia těchto patogenů přinesla publikace celogenomové sekvence Treponema pallidum subsp. pallidum kmene Nichols v roce 1998. Metody komparativní genomiky pomohly identifikovat potenciální virulenční faktory. Středem zájmu se stala genová rodina tpr a povrchové proteiny. Treponema pallidum má poměrně málo povrchových proteinů a díky schopnosti unikat imunitnímu systému bývá označována za „neviditelného“ patogena. Tato bakalářská práce shrnuje nové poznatky o virulenčních faktorech bakterií Treponema pallidum subsp. pallidum a Treponema pallidum subsp. pertenue.