Exprese cyklinů D u lymfoproliferativních onemocnění - Brzobohatá, Anna (2012)
Úvodní část práce se zaměřuje na buněčný cyklus. Hlavním tématem je jeho regulace. Zprostředkovávají ji cyklin dependentní kinázy. Tyto proteiny jsou v buňce přítomny po celou dobu cyklu a jsou regulovány cykliny, které naopak podléhají cyklické degradaci v závislosti na jeho fázi. Dále se práce podrobněji zaměřuje na cykliny D, které hrají roli při průchodu buňky z G1 do S fáze. Popisuje příčiny jejich nadměrné exprese (především cyklinu D1), která je charakteristickým znakem některých nádorů. Poslední část se věnuje lymfomu z buněk plášťové zóny. Jsou popisovány možnosti rozeznání tohoto maligního bujení, nejpodstatnějším molekulárním znakem je nadměrná exprese cyklinu D1. Práce se zabývá chromozomálními změnami v genu pro cyklin D1 a izoformami jeho mediátorové ribonukleové kyseliny. Na závěr jsou zmíněny případy MCL bez vysoké exprese cyklinu D1, u nichž je pozorována zvýšená produkce ostatních cyklinů z rodiny D (D2 a D3).