Nádorové markery u gliomů - Baráthová, Jana (2012)
Gliomy patří mezi nejčastěji se vyskytující nádory CNS, které vznikají transformací gliových buněk a podle původu se dělí do tří základních skupin: astrocytomy, oligodendrogliomy a ependymomy. Ty se pak podle zhoubnosti dále dělí na low-grade gliomy (I a II) a high-grade gliomy (III a IV). Tato bakalářská práce se věnuje především nádorovým markerům gliomů, které slouží jako pomůcka pro stanovení diagnózy, předpovězení prognózy onemocnění nebo reakce jednotlivých nádorů na různé léčebné postupy. V dnešní době je již známo mnoho nádorových markerů u gliomů, z nichž nejlépe prostudovanými a v klinické praxi nejčastěji používanými jsou následující: přítomnost GFAP, fúze genů BRAF a KIAA1549, promotorová metylace MGMT, mutace IDH u astrocytomů, a delece 1p/19q u oligodendrogliomů. U ependymomů se jako nádorové markery používají spíše klinicko-patologické markery, jako je věk pacientů nebo histologický grade nádoru. Kromě stručného přehledu a popisu zmiňovaných markerů poskytuje tato práce navíc přehled detekčních metod jednotlivých markerů a taky popis nových obecných proteomických přístupů v diagnostice gliomů.