Parthenogeneze jako rozmnožovací strategie u jepic - Šupina, Jan (2012)
V práci se zabývám jepicemi (Ephemeroptera), které se rozmnožují nepohlavně pomocí parthenogeneze (tychoparthenogeneze a obligátní parthenogeneze). Součástí práce je literární rešerše, věnovaná shrnutí informací o tomto jevu, zejména pro druhy jepic uváděných z České republiky. Druhá část práce je zaměřena na metody studia partenogeneze a shrnuje publikované zkušenosti v této oblasti. Tato práce se dále zabývá publikovanými poznatky z laboratorního chovu jepic, a také poznatky mého experimentu-chovu druhu Baetis rhodani. Seznam jepic druhů po celém světě s výskytem partenogeneze je uveden v příloze.