Ekologie společenstev plžů temperátních lesů se zřetelem na oblast panonského termofytika - Siegelová, Eva (2012)
Tato práce se zabývá ekologií suchozemských plžů v lesní termofytické oblasti. Vzorkování probíhalo v NPR Děvín, kde byla na čtyřech transektech, tvořených šesti až sedmi plochami odebrána hrabanka obsahující ulity měkkýšů. Tyto vzorky byly v laboratoři vytříděny a pomocí klíče zařazeny do druhů. Z probíhajícího botanického výzkumu byly získány hodnoty ekologických faktorů. Pomocí statistických a ordinačních metod bylo zjištěno, jak měřené faktory ovlivňují počet jedinců, druhů a druhové složení plžů. Výsledky byly poté srovnány s již publikovanými studiemi.