Podélná variabilita hydromorfologické kvality Ponávky - Navrátilová, Jana (2012)
V této bakalářské práci se věnujeme hydromorfologickému hodnocení řeky Ponávky. První část práce podává informace o světových i českých metodikách, které slouží k vyhodnocení hydromorfologického nebo ekologického stavu řek. Metodiky jsou zaměřeny na toky v přirozeném nebo městském prostředí a některé jsou mezi sebou kompatibilní. Hlavní náplní práce je vyhodnotit podélnou variabilitu hydromorfologické kvality řeky Ponávky. K monitoringu řeky jsou využity dvě metodiky: úseky řeky v přirozeném prostředí jsou hodnoceny podle britské River Habitat Survey a úseky v městském prostředí podle její modifikace Urban River Survey, upravené pro české prostředí. Závěrem je představen projekt REURIS, do kterého se město Brno zapojilo pilotní akcí s názvem Revitalizace Staré Ponávky.