Vývoj kulturní krajiny v povodích Rokytenky a Hvězdné - Marková, Anna (2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vývoj kulturní krajiny, která je po dlouhá staletí modelována a přetvářena především lidskou činností. V úvodní části je nejprve shrnuta obecná teorie kulturní krajiny a přístupy jednotlivých autorů k ní. Jako další jsou vymezena a pomocí fyzickogeografické charakteristiky popsána studovaná povodí Rokytenky a Hvězdné. Základním a zároveň nejdůležitějším pilířem celé práce jsou změny rázu kulturní krajiny v povodích Rokytenky a Hvězdné, které jsou vyvolány socioekonomickými a přírodními vlivy. V poslední části jsou popsány strategie trvalé udržitelnosti území.