Index lidského rozvoje a jeho využití jako indikátoru mezinárodních rozdílů v kvalitě života. - Procházka, Ondřej (2012)
Tato bakalářská práce se věnuje ukazatelům publikovaným ve Zprávách o lidském rozvoji se zaměřením na nejpoužívanější indikátor Rozvojového programu OSN, index lidského rozvoje. První část práce představuje metodiku konstrukce ukazatelů lidského rozvoje. Druhá část kriticky zhodnocuje vypovídací schopnost indexu lidského rozvoje pro hodnocení mezistátních rozdílů v kvalitě života a jejich změn v čase.