Vývoj a struktura obyvatelstva na Broumovsku - Altmannová, Martina (2012)
Hlavním tématem práce je zhodnocení demografických procesů a struktury populace ve správním obvodě obce s rozšířenou působností Broumov. Vzhledem k periferní poloze území a jejímu odlišnému historickému vývoji v rámci České republiky je zde možné pozorovat specifické demografické chování. První část práce se věnuje zhodnocení populačního vývoje v období 1869 až 2010, přičemž vývoj v posledních 20 letech je podroben detailnějšímu rozboru. V následující části je charakterizována struktura obyvatelstva podle pohlaví, věku, vzdělání, národnosti a náboženského vyznání. Výsledky obou částí práce jsou srovnány s ostatními správními obvody okresu Náchod a Českou republikou. Práci uzavírá kapitola, v níž je nastíněn možný budoucí vývoj obyvatelstva na Broumovsku.