Arenaviry a hantaviry afrických drobných savců - Těšíková, Jana (2012)
Zástupci rodu Arenavirus a Hantavirus jsou jednořetězcové RNA viry, které u člověka vyvolávají onemocnění jako je krvácivá horečka či hantavirový plicní syndrom, čímž představují významné epidemiologické riziko. K přenosu těchto virů dochází převážně při kontaktu s exkrety či sekrety jejich přirozených hostitelů, hlodavců nebo hmyzožravců. Výjimku tvoří arenavirus Tacaribe a dva nově objevené hantaviry z Afriky, izolované z letounů. Zatímco arenaviry jsou intenzivně studovány v Americe a hantaviry v Evropě či Asii, Afrika byla v posledních desetiletích značně opomíjena. Současné studie však ukazují, že diverzita těchto virů je stále velmi málo známá a je potřeba jí věnovat patřičnou pozornost. V práci jsou sumarizovány dosavadní poznatky o arenavirech a hantavirech, se zvláštním důrazem na viry Starého světa. Dalším z cílů této práce bylo optimalizovat protokol pro genotypizaci virů z krevních vzorků afrických drobných savců za účelem identifikace nových virových druhů či linií. Molekulárně genetické analýzy prvních 201 vzorků z Etiopie odhalily výskyt dvou nových linií jednoho arenaviru a zcela nového druhu hantaviru. Tyto výsledky jsou velmi perspektivní a budou sloužit mj. k pochopení evoluce těchto významných skupin virů.