Vliv polymorfismu genů vrozené imunity na prozánětlivá onemocnění u savců - Paclíková, Hana; Vinkler, Michal, 1983-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2012)
Imunitní systém obratlovců je velmi komplikovanou a složitou strukturou, pomáhající v každodenním boji jedince o přežití. Jeho vrozené i adaptivní složky se podílejí na řadě mechanismů, které byly v evoluci optimalizovány pro co nejúspěšnější obranu organismu s co nejmenšími náklady a následky. I přesto, existují mnohé choroby, které jsou podmíněny nesprávnou funkcí imunitního systému. Tato práce je zaměřena právě na ně, ve vztahu k nespecifické části imunitního systému. Důležitou strukturou vrozené imunity jsou Toll-like receptory, které mají na starost rozpoznání možného nebezpečí pro organismus. Tyto receptory jsou velmi často polymorfní, což může vést ke strukturálním změnám ovlivňujícím jejich funkci. Na příkladu konkrétních substitucí je poukázáno na jejich variabilitu související s prozánětlivými onemocněními. Autoimunitní nemoci a imunopatologie jsou velkým problémem nejen lidské komunity, ale i mnoha hospodářských a volně žijících zvířat. Podrobný výzkum a mapování polymorfních míst receptorů u volně žijících živočichů i domácích zvířat může mít do budoucna velký význam při řešení zoohygienických a veterinárních problémů a také pro ochranu přirozených populací volně žijících savců.
The immune system of vertebrates is very complicated and complex structure, helping individuals in their daily struggle for survival. His innate and adaptive components are involved in a number of mechanisms, which have been optimized in evolution to provide most efficientl defence to the organism with the lowest possible costs and consequences. Despite this fact, there are many diseases caused by the malfunction of the immune system. This thesis is focused on these diseases and on non-specific part of the immune system, particularly Toll-like receptors that are responsible for recognizing the signals of potential danger to the organism. These receptors are often highly polymorphic, which may lead to the structural changes influencing the protein function. The variability associated with the pro-inflammatory diseases is discussed with specific examples being provided. Immunopathology and autoimmune diseases are a major problem not only in the human community but also of many farm and free-living animals. Detailed surveys and mapping of polymorphism of innate immunity receptors may be of a great importance to solving zoohygienic and veterinary problems as well as protection of populations of wild mammals.
Vedoucí práce: Michal Vinkler
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: imunitní systém; savci; toll-like receptory; immune system; mammals; toll-like receptors; bakalářské práce; bachelor's theses