Vliv polymorfismu genů vrozené imunity na prozánětlivá onemocnění u savců - Paclíková, Hana (2012)
Imunitní systém obratlovců je velmi komplikovanou a složitou strukturou, pomáhající v každodenním boji jedince o přežití. Jeho vrozené i adaptivní složky se podílejí na řadě mechanismů, které byly v evoluci optimalizovány pro co nejúspěšnější obranu organismu s co nejmenšími náklady a následky. I přesto, existují mnohé choroby, které jsou podmíněny nesprávnou funkcí imunitního systému. Tato práce je zaměřena právě na ně, ve vztahu k nespecifické části imunitního systému. Důležitou strukturou vrozené imunity jsou Toll-like receptory, které mají na starost rozpoznání možného nebezpečí pro organismus. Tyto receptory jsou velmi často polymorfní, což může vést ke strukturálním změnám ovlivňujícím jejich funkci. Na příkladu konkrétních substitucí je poukázáno na jejich variabilitu související s prozánětlivými onemocněními. Autoimunitní nemoci a imunopatologie jsou velkým problémem nejen lidské komunity, ale i mnoha hospodářských a volně žijících zvířat. Podrobný výzkum a mapování polymorfních míst receptorů u volně žijících živočichů i domácích zvířat může mít do budoucna velký význam při řešení zoohygienických a veterinárních problémů a také pro ochranu přirozených populací volně žijících savců.