Změny mikroprostředí kosti při interakci s nádorovými buňkami osteotropních karcinomů - Budková, Zuzana, 1988-; Knopfová, Lucia; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2012)
Osteotropní karcinomy, především karcinom prsu a prostaty, se vyznačují vysokou pravděpodobností tvorby metastáz v kosti. Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o interakci buněk těchto nádorů s kostním mikroprostředím. K těmto interakcím dochází v průběhu celého metastatického procesu. Komunikace nádoru s kostí začíná již se vznikem primárního nádoru, při přípravě tzv. premetastatického niche. Pokračuje tvorbou mikrometastáz, ziskem osteomimiker a založením makrometastáz. Tyto léze jsou výsledkem deregulace fyziologického procesu kostní přeměny. Léze mohou být osteoblastického, či osteolytického původu. Průběh metastazování je vysoce komplexní proces zahrnující řadu chemokinů, cytokinů, enzymů a regulačních proteinů.
Osteotropic tumors, particularly breast and prostate carcinomas, preferentially metastasize to bone. This bachelor thesis summarises knowledge about the interactions of these cells with bone microenvironment. These interactions occures during each step of the metastatic process. Tumor-bone communication starts within the growth of primary tumor, with the fromation of premetastatic niche. It continues with the formation of micrometastases, gain of osteomimicry and the growth of macrometastases. Metastatic lesions are the outcome of the deregulation of physiological process of bone turnover. The lesions could be either osteoblastic or osteolytic. The progress of metastastasis formation is highly complex process, which comprise whole scale of chemokines, cytokines, enzymes and regulatory proteins.
Vedoucí práce: Lucia Knopfová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: kostní nádory; kostní tkáň; metastázy nádorů; resorpce kostí; bone resorption; bone tissue; bone tumors; neoplasm metastasis; bakalářské práce; bachelor's theses